Crohn betegség diétája



A colitis ulcerosával ellentétben ez a betegség nem csak a vastagbelet, hanem a tápcsatorna teljes hosszát érintheti. Ebből adódik, hogy Crohn- betegségben jellemzőbben alakulhat ki felszívódási zavar. Ezt a kialakított étrend során is figyelembe kell venni.

Tünetei között szerepel a fájdalmas hasmenés és az étkezések után jelentkező jobb oldali hasi fájdalom.

Kialakulásának oka szintén nem ismert, genetikai okok, autoimmun folyamatok, de a magas finomított cukor és hidrogénezett zsír fogyasztás és az alacsony rost fogyasztás szerepét is feltételezik. A gyógyszeres kezelés itt is indokolja a folsav és a kálcium pótlást.

Nyugalmi, tünetmentesebb időszakokban a minél változatosabb étkezés javasolt. Az egyéni tűrőképességtől függően a panaszt nem okozó alapanyagok, ételek fogyasztása ajánlott. A leromlott tápláltsági állapot és folyamatos gyulladásos időszakok miatt tápláló, fehérjében gazdag étrend javasolt. A zsírosabb termékek minden élelmiszercsoportban kerülendőek. Húsok között ilyenek a szalámik, kolbászok, szalonnák, pékáruk esetében a leveles tészták, tepertős, sajtos pogácsák. Zsíros tej, sajtok, tejföl, vaj, tejszín szintén panaszt okozhatnak.

Panaszosabb időszakokban jótékony hatásúak lehetnek a különböző nyáklevesek (zab, rizs). Ajánlott még ilyenkor a burgonya, rizs, sárgarépa, alma főzve, olaj nélkül sütve, leveknek lepréselve, tejmentesen levesnek elkészítve.

Amiket mellőzni kell:

  • Mellőzzük a szénsavas üdítőitalokat, alkoholos italokat, tejes gyümölcsturmixokat.
  • Nem ajánlottak a zsíros húsok, szalámi-, és kolbászfélék, füstölt, pácolt készítmények, penésszel érlelt sajtok, tepertő, szalonna, állati eredetű zsiradékok, tejszínes vajkrémek.
  • Zöldség és gyümölcsök közül nem javasoltak a káposztafélék, kukorica, karfiol, karalábé, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, retek, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazhüvelyesek, szója, aprómagvas gyümölcsök, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, datolya, füge, olajos magvak.
  • Gabonaipari és édesipari termékek közül ne fogyasszuk a zsíros, kelt tésztákat, péksüteményeket, búzakorpát, müzlit, magas rosttartalmú kenyereket, péksüteményeket, tejszínes és vajas krémmel töltött süteményeket, csokoládét, kakaót.
  • Fűszerek közül kihagyjuk az ételekből a chilit, curry-t, csípős paprikát, tormát, mustárt, borsot.
  • Kerüljük a panírozott, bő zsírban készült ételeket, a gyorséttermi ételeket.

További tanácsok:

  • A tojást ételkészítéshez és lágy tojás formájában használhatjuk.
  • Ajánlottak a sovány húsok és felvágottak, sovány sajtok, savanyított tejtermékek (kivéve aprómagvas gyümölcsöt tartalmazó joghurt), csökkentett zsírtartalmú margarinok.
  • Ízesítéshez használható a kapor, őrölt kömény, zöldpetrezselyem, édes-nemes paprika, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, vanília, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya.
  • Gyümölcsök közül az alma, őszibarack, sárgabarack, meggy, nektarin és banán fogyasztható.
  • Ajánlott zöldségek a burgonya, zeller, sárgarépa, fehérrépa, fejessaláta, tök, padlizsán, sütőtök, cukkini, patisszon. A zsenge zöldborsót és zöldbabot nagyon puhára főzve, paszírozva lehet fogyasztani.
  • Tejet, tejterméket egyéni érzékenységtől függően fogyaszthat. Akut időszakban a tejet kihagyjuk az étrendből. Amennyiben nyugalmi szakban is laktóz intolerancia áll fenn, úgy az étrendet is ehhez kell igazítani.

Ételkészítési eljárások:

  • Ételkészítési eljárások közül részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzölést, grillezést, roston sütést, sütőpapírban, sütőzacskóban sütést. Sűrítésre rántás helyett a habarást, hintést, száraz rántást válasszuk.

Mindemellett ügyeljünk a megfelelő energia-, vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Minden nap fogyasszon zöldségfélét és gyümölcsöt is.

A táplálék felszívódásának mértéke nagy mértékben függ attól, hogy mennyire kiterjedt a gyulladás, vagy a korábbi műtétek során történt-e béleltávolítás. Amennyiben csak az ileum utolsó 30-60 cm-es szakasza érintett, a B-12 vitamin kivételével szinte minden más fontos anyag felszívódik. Ha egy méter, vagy több, akkor jelentős veszteséggel szívódnak fel a zsírok. Ha a vékonybél kezdeti szakasza is beteg, akkor az ásványi anyagok és a vitaminok nem hasznosulnak megfelelően.

A Crohn betegek sajnos gyakran alultápláltak. Először is az étvágycsökkenés miatt, másodszor a krónikus betegségek általában megnövelik a szervezet energiaszükségletét. Ez különösen igaz a betegség aktív periódusa (fellobbanása) idején. A harmadik ok pedig a fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok gyengébb mértékű felszívódása. A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a betegség kezelése szempontjából.

Az étrend célja:

  • az érzékeny bélszakasz megnyugtatása
  • az energia- és tápanyaghiány pótlása
  • a beteg kondíciójának javítása (ízletes, étvágygerjesztő ételek adásával, tápszeres dúsítással)

Az étrend lényege:

  • energia- és fehérjegazdag
  • zsírszegény
  • durvarost mentes
  • gyakori kis étkezések
  • tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
  • cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni:

  • a beteg állapotát
  • az egyén érzékenységét
  • ízlését
kérdése van a témában? 
írjon nekünk: hello@irdieta.hu 

Tudástár

Eper- a csodagyümölcs

Az eper az egyik legkedvesebb gyümölcsünk, ami a jóidő, a nyár közeledtét is jelzi már nekünk. Lekvárként, süteményekbe de a reggeli zabkásánkat és műzlinket is feldobhatjuk vele.

Az allergiák és a probiotikum?

Sokat lehet olvasni arról mostanában, hogy a probiotikum létjogosultsága nem megalapozott, hogy hiába a sok reklám, cikk, tudományos bizonyíték- nem használ. Én abban hiszek, hogy tapasztalja meg az ember van-e értelme, haszna a dolgoknak és utána alkosson véleményt.

Crohn betegség diétája

A colitis ulcerosával ellentétben ez a betegség nem csak a vastagbelet, hanem a tápcsatorna teljes hosszát érintheti. Ebből adódik, hogy Crohn- betegségben jellemzőbben alakulhat ki felszívódási zavar. Ezt a kialakított étrend során is figyelembe kell venni.

A cukorbetegségről

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy „diabétesz”, magyarul „mézédes átfolyás”-t jelent a görög = „átmenet, átfolyás” és a latin „mellitus” = „mézédes” szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal.

Mennyit hízhat egy kismama a terhesség alatt?

Talán minden nő fejében ott a gondolat, vajon mennyit fog hízni a terhesség alatt, mennyire változik meg a teste az áldott állapotnak köszönhetően. Mivel nem vagyunk egyformák, az általánosítás nem lenne helyes. Azonban megállapítható, hogy a legtöbb egészséges nő kb. 11-16 kg-ot hízik a terhessége alatt. Ideális esetben egy lassú, egyenletes gyarapodásról beszélhetünk.

Milyen kivizsgálások javasoltak a sikertelen terhesség során?

A sikertelen terhesség, vagyis az ismételt vetélés (habitális abortusz) esetén számos vizsgálatra van szükség annak érdekében, hogy az orvosok az alapvető okokat azonosítsák.

Hasmenés

Fertőzések –vírusok, baktériumok, gombák, melyek bekerülhetnek a levegőből, ételekből, italokból, nyers zöldségekről, szennyezett kézről. A kórokozók gyulladást okoznak a bélfalban, ez vezet hasmenéshez.

Zsírban oldódó vitaminok

Soha nem lehetünk elégedettek, ha az egészségünkről van szó. Természetesen nem túlzásokra gondolunk, hisz ismeritek az élethez való hozzáállásunkat: „Semmit sem túlságosan „(Delphoi jósda egyik felirata). Viszont fontos kötelességünk mindent megtenni az egészségünk érdekében saját magunkért, szeretteinkért, és még sorolhatnánk tovább hosszan az érveket.

Mit kell tudni a szelénről?

A szelént 1817-ben fedezték fel és Szelénéről egy görög istennőről kapta a nevét. A szelén nyomelem lévén aránylag kis mennyiségben szükséges a szervezet számára. 1959-ben bizonyították be először, hogy a szelén részt vesz az immunrendszerünk működésében.

Mikor beszélünk meddőségről?

A meddőség az a jelenség, amikor egy pár rendszeresen egy éven keresztül próbál teherbe esni, de ennek ellenére nem sikerül a terhesség létrehozása. A meddőség lehet férfiak vagy nők, illetve mindkettőjük problémájából eredő.



© IRDieta.hu | Minden jog fenntartva.



IRDieta.hu