Mikor beszélünk meddőségről?A meddőség az a jelenség, amikor egy pár rendszeresen egy éven keresztül próbál teherbe esni, de ennek ellenére nem sikerül a terhesség létrehozása. A meddőség lehet férfiak vagy nők, illetve mindkettőjük problémájából eredő. A meddőséget számos tényező okozhatja, beleértve az egészségügyi problémákat, genetikai tényezőket, életmódbeli szokásokat, környezeti hatásokat és egyéb tényezőket.


A meddőség okainak azonosításához általában szakorvosi vizsgálatokra és diagnosztikai eljárásokra van szükség. Nagyon fontos a mihamarabbi felismerés és kivizsgálás, hiszen a kor előrehaladtával csökken az esély a megtermékenyülésre. 

Íme néhány ok, ami okozhatja a terhesség elmaradását:

Női tényezők:

Ovulációs problémák: Az ovuláció hiánya vagy rendellenességei.
Petefészek problémák: A petefészkek rendellenességei vagy diszfunkciója.
Endometriózis: Az endometrium (méhnyálkahártya) a méhen kívül is nő, ami problémákat okozhat a petevezetékekben vagy a petefészkekben.

Férfi tényezők:

Alacsony spermiumszám vagy rossz minőség: A spermiumok számának vagy minőségének csökkenése, ami megnehezítheti a megtermékenyítést.
Erekciós vagy ejakulációs problémák: Olyan állapotok, mint az erektilis diszfunkció vagy a retrográd ejakuláció.
Genetikai rendellenességek: Bizonyos genetikai tényezők meddőséget okozhatnak.

Petevezeték problémák:


Elzáródás vagy sérülés: A petevezetékek elzáródása vagy sérülése megakadályozhatja a spermiumok és petesejtek találkozását.
Immunológiai problémák:

Autoimmun betegségek: Az immunrendszer hibás működése, ami a saját sejteket támadja meg, beleértve a reproduktív rendszert is.
Életmódbeli tényezők:


Stressz: A túlzott stressz negatívan befolyásolhatja a reproduktív egészséget.
Táplálkozás és testsúly: Az alacsony testsúly, túlzott testtömeg vagy egyes táplálkozási szokások befolyásolhatják a meddőséget.
Környezeti tényezők:

Méreganyagok: A környezeti méreganyagok, például vegyszerek és sugárzások, negatívan befolyásolhatják a reproduktív egészséget.
Életkor: Mind a nőknél, mind a férfiaknál az életkor előrehaladtával növekszik a meddőség kockázata.


 
 

Ezen okok bármelyike vagy ezek kombinációja vezethet meddőséghez. 

 © IRDieta.hu | Minden jog fenntartva.IRDieta.hu